vrijdag 13 maart 2015

Week 11: Moestuintje

Beste ouders,

Wat hebben we weer een reuze gezellige week achter de rug. Op maandag zijn wij met een nieuwe rekenweektaak gestart. We hebben geleerd om een reeks met figuren af te maken. Daarnaast  hebben we de nieuwe letter a van appel, accordeon, ambulance , achteruit, appeltaart en een anker geleerd! We hebben de letter gestempeld en daarbij allemaal mooie plaatjes met de a getekend. De kinderen hebben allemaal een rekenwerkje in hun mapje uit de kast gekozen. Daarbij hebben ze ook een werkje opgezocht die zij nog lastig vinden. Dit taakje heet: Dit wil ik graag leren/ oefenen. De jongste hebben een werkje in hun jongste mapje gemaakt waarbij het begrip 'grootste' hebben geleerd.

Hiep hiep hoera Zoë 6 jaar! Ze trakteerde ons op heerlijke hartjescakjes!
Kijk eens naar deze kanjers! Ze hebben mee gedaan aan de Ernst en Bobbie CPC loop.


Deze week hadden wij ook twee krukken van de moeder van Matteo te leen in de klas. Wat vinden de kinderen het leuk om dit uit te proberen in ons ziekenhuis. 


De week hebben wij ook een heel leuk boek over een archeoloog gelezen. De kinderen vinden dit beroep héél interessant. Deze mensen graven materialen uit de grond zoals oude munten, botten, vazen, sieraden, goud en zelfs schepen. Zo komen wij er steeds meer achter hoe de mensen vroeger leefden. Ook speelgoed auto's? Nee! Nee natuurlijk niet werd er al snel door iemand geroepen! Vroeger hadden ze geen speelgoed auto's. Toen waren er riddersop paarden met zwaarden! Nadat we het mooie boek hadden uitgelezen kwam de juf op het idee om een schatkist met elkaar te gaan vullen. Hierin stoppen we allemaal iets wat toepasselijk is voor deze tijd. (foto, speelgoedje, knutselwerkje, mooie steen) Als iedereen iets "kleins" heeft mee genomen doen wij dit een schatkist en willen wij deze in de bosjes van Pex in graven. En hopelijk graaft een archeoloog deze schatkist over honderden jaren op en vindt dan onze spulletjes. De kinderen vinden het een prachtig idee.
 
 
 
Deze week hadden wij weer enthousiaste ouders die over hun beroep kwamen vertellen. Op woensdag kwam de moeder van Nane bij ons in de klas. Zij werkt bij de Dierenbescherming. Zij
zorgen er voor dat alle dieren goed worden verzorgd. Dieren moeten voldoende eten en drinken hebben, een goed slaapplekje hebben en ze moeten natuurlijk heel veel liefde en knuffels van hun baasje krijgen. Ze heeft ons ook vertelt dat er ook heel veel dieren in het asiel zitten. Zij had ook drie poezenknuffels meegenomen. Net echt! Ze konden miauwen, spinnen en op hun rug rollen. Wat waren ze lief!!!! We hebben geleerd dat het heel belangrijk is om goed voor alle dieren te zorgen! En centjes zijn erg belangrijk voor de dierenbescherming. Dit hebben zij nodig om alle dieren goed te kunnen verzorgen. Tenslotte kregen wij ook nog een mooi dierenboekje mee, Bedankt Marlouke!

 De opa van Sara kwam ook over zijn beroep vertellen. Hij heeft vroeger als kolonel in het leger gewerkt. Een héél stoer beroep. De soldaten proberen de ruzie tussen bepaalde mensen of landen op te lossen. Het is best ingewikkeld, maar de opa kon het ons heel goed uitleggen. Als soldaat moet je natuurlijk ook heel veel oefenen bijv. op een stormbaan! De opa van Sara is daarbij ook naar hele verre landen geweest. Hij had allemaal materialen meegenomen om aan ons te laten zien. Hij had een gedeelte van zijn uniform aan en liet  ons zijn helm, een baret en hele stevige schoenen zien. Bedankt! Het was ontzettend interessant!

 
Op vrijdag hadden wij als verassing een politie comissaris in de klas. Wat vonden de kinderen dit geweldig! Hij had zijn nieuwe uniform aan en daarbij ook nog alles mee zoals zijn wapenstok, pistool, pepperspray en zijn handboeien. Op het uniform kunnen de mensen bij de politie zien in welke functie iemand van politie zit. Ze waren allemaal héél erg onder de indruk... Hij heeft ons vertelt wat de politie allemaal doet en wat ze hiervoor nodig hebben. Welke voertuigen er allemaal zijn. En hij gaf aan dat het heel belangrijk is om je school af te maken om bij de politie te kunnen werken. Hij heeft heel veel gestudeerd en heeft wel meer dan 10 diploma's. Natuurlijk moet je bij de politie goed oefenen om de boeven te pakken. Hij vertelde ons dat hij samen met zijn collega's al wel 1000 boeven heeft gevangen. Hier waren de kinderen heel blij mee. Tenslotte kreeg de commisaris een heel groot applaus. We kregen allemaal een heel pakket met een kleurplaat, een knutselwerkje, stickers en kleurpotloden! Bedankt voor de indrukwekkende ochtend!Deze week hebben wij ook onze moestuin gezaaid! De jongste mochten lekker aan de slag. Ieder kind kreeg een bakje met aarde en water en kliederen maar........ We zijn natuurlijk reuze benieuwd naar het eind resultaat!


 

Deze week hebben wij het volgende geleerd: Meten is weten. We hebben geleerd hoe wij met meetmaterialen moeten meten. Het meetlint bestaat uit centimeters en 100 centimeter is weer 1 meter. Best lastig! Je kunt iemand opmeten  maar natuurlijk ook voorwerpen in de klas. We zijn gestart met allemaal verschillende maten blokken. We hebben twee verschillende meetmaterialen gebruikt: een liniaal en een meetlint. De kinderen mochten steeds om de beurt twee dezelfde blokken meten en daarna kijken of ze op het zelfde aantal centimeters kwamen. Wat vonden de kinderen dit leuk. Hierna mochten de kinderen zelf in de klas gaan meten. De stoelen, het keukentje, de magneten, het verfbord en de haren van kinderen werden allemaal opgemeten. Erg leuk!We hebben ook nog lekker gegymd. Hier stonden de volgende onderdelen klaar: koprollen, stuiteteren, bomentikkertje, klimmen en klauteren. Wat kunnen er al veel kinderen zelfstandig koprollen. Heel knap!

Bijzonderheden:
-Maandag 16 maart mogen wij naar de voorstelling Kleur (in de gymzaal) kijken!
-Woensdag 18 maart: Afsluiting van het thema beroepen. Er is een beroepenfeest en bij een feestje mag je natuurlijk verkleed!
- Vrijdag 20 Maart is er een inloop ochtend van 8.30- tot 9.00 om een werkje met uw kind te komen doen!

Een fijn weekend!


Liefs,

Juf Daisy1 opmerking:

  1. Koprollen...Stuiteren bij de gym? Zo dat is knap. Stuiterden ze lekker ..die arme kindjes haha. He, leuk zeg die foto van de Dierenbeschermingpresentatie. Kan ik er nog van nagenieten. Superleuk dat je dit zo allemaal regelt Juf! Dus jij bedankt! Grtz

    BeantwoordenVerwijderen