vrijdag 31 oktober 2014

Week 44: Thema Herfst


Beste ouders,
 
Na een weekje herfstvakantie zijn we weer gezellig aan de slag gegaan. Wij zijn begonnen met het vertellen van de vakantieverhalen in tweetallen.  We noemen dit ook wel praten met je praatmaatje. De kinderen zitten dan in tweetallen met hun knieën tegen elkaar. Alle kinderen krijgen dan de mogelijkheid om na een vakantie of na een weekend iets te vertellen tegen het praatmaatje!

Deze week zijn wij gestart met het nieuwe thema: De herfst! Het weer werkt al aardig mee! Het is veel vroeger donker en de bladeren vallen met pakken naar beneden. Maandag hebben wij veel plezier gehad met het bij elkaar vegen van alle herfstbladeren op het kleuterplein. Een mooi slaapplekje voor egels! En voor sommigen een mooie plekje om als kabouter van de trap af naar beneden op een bedje van bladeren te vallen...... Daarnaast kwam Matteo ook Japie de krekel tegen!
 
Maandag had de juf David de kabouter mee genomen. Zij was hem tijdens een boswandeling tegen gekomen. Hij was van zijn paddenstoel gevallen tijdens het zingen “Op een grote paddenstoel rood met witte stippen” en na zijn val was hij alles kwijt.  Nu kon hij geen rondleidingen meer door het bos geven. Aan de hand van allerlei foto´s van voorwerpen in het bos hebben wij alle begrippen rondom herfst besproken en weer aan David geleerd. Gelukkig hebben de kinderen hem goed geholpen om alle herfstvoorwerpen uit het bos te benoemen. Tenslotte hebben wij ook weer het kabouterdorp voor David gevonden en kon hij fijn naar huis!


De klas heeft al een gezellige herfstsfeer gekregen. We hebben een mooie herfstboom op het raam en de kinderen hebben kabouters , paddenstoelen, pompoenen en dieren geverfd. Daarnaast hebben we ook uiltjes geknutseld. Wanneer deze voor het raam hangen schijnt er mooi licht doorheen! De verteltafel ligt al vol met herfstpoppetjes, spelletjes, boekjes, bladeren, knuffels, kralenplanken, enz. De kinderen vinden het leuk om aan de verteltafel te zitten. We hebben een tafel met het kabouterhuis waar gespeeld kan worden! Daarnaast hebben we een herfstkast vol met herfstmaterialen uit het bos: kastanjes, bolster, eikeltjes, bladeren, boomschors, spinnetjes enz.

 
Mooie pompoen van Quinten!

 
 Een echt kabouterhuis hoort daar natuurlijk ook bij! Een plezier dat ze hebben! De groep 2 kinderen hebben in hun mapjes gewerkt. Hierbij hebben wij de letter h van herfst geleerd en gestempeld. Daarbij hebben wij een taalwerkje met herfstwoorden gemaakt. Hierbij moesten wij woorden klappen zoals bijv. pa- ra- plu en dat zijn 3 klappen! De groep 1 kinderen hebben het herfstwerkje: Welk plaatje is anders gemaakt! Alle kinderen hebben hard gewerkt en hebben op vrijdag allemaal een mooie sticker gekregen!

Woensdag vierde Fee haar 5e verjaardag! Hiep hiep hoera!!


Deze week kwam Fenna bij ons wennen! Wat was dat gezellig!! Welkom in 1/2A.


Deze donderdag en vrijdag hebben wij het gehad over Halloween. De juf toverde zich om tot heks en we zijn gestart met een kringgesprek aan de hand van een griezelige PowerPoint met allemaal plaatjes die met Halloween te maken hadden. Spoken, spinnen, pompoenen, heksen, toverdrankjes kwamen allemaal aanbod! We hebben geleerd dat we Halloween vieren om elkaar een beetje laten schikken door middel van verkleedkleren, spoken en pompoenen. De kinderen vinden het best spannend maar weten héél goed dat er geen spoken bestaan! We hebben ook met veel plezier het liedje van de 6 heksen gezongen. Luister maar:  http://www.youtube.com/watch?v=xfsX-pvIcW8


Donderdag  was het best spannend, want wij hadden namelijk de eerste brandoefening. De kinderen wisten dat het brandalarm af zou gaan, maar toch is het altijd weer spannend als het alarm dan ook echt af gaat. De kinderen stonden snel in de rij en konden zo snel met de juf naar buiten lopen. Heel knap! We hebben goed besproken waarom wij dit eigenlijk oefenen. Welk nummer (112) je moet bellen als je de politie, de brandweer of een ambulance nodig hebt. Deze keer hebben wij van te voren onze jas aangedaan, maar als er natuurlijk echt brand is kunnen we niet allemaal onze jas aandoen. We gaan dan natuurlijk gelijk naar buiten! En als we niet via de gang naar buiten kunnen, dan gaan we gewoon door het raam!Vrijdag hebben wij het bij de Vreedzame school gehad over om de beurt iets doen. Soms willen twee kinderen hetzelde doen en dat kan dat niet. We hebben verschillende manieren besproken hoe je dat samen op kan lossen.  We hebben de week afgesloten met het heerlijke hapje van Zoë S: zelfgemaakte mummies voor halloween! Jammie! Bedankt!

Bijzonderheden:

- Woensdag 5 november zijn de kinderen vrij i.v.m een studiedag voor de leerkrachten.
- Vrijdagochtend 7 november willen wij graag een herfstwandeling door het bos gaan maken? Wie o wie zou het leuk vinden om met 24 kabouters mee te gaan? Het weer moeten we natuurlijk even afwachten!Fijn weekend,

Liefs,

Juf DaisyGeen opmerkingen:

Een reactie plaatsen